Hoe is KIEMM ontstaanEerbeek, 26 november 2011


Ontstaan KIEMM
Prinses Maxima lanceerde op haar 40ste verjaardag (17 mei 2011) een initiatief om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met muziek. Daartoe ontwikkelde het Fonds voor de Cultuurparticipatie en het Oranje Fonds het programma 'Kinderen Maken Muziek'. Doel van het programma is dat zoveel mogelijk kinderen een muziekinstrument leren bespelen en samen muziek gaan maken. 31 initiatieven zijn geselecteerd om aan het programma Kinderen Maken Muziek mee te doen, waaronder KIEMM.

Prinses Maxima
Het was een lang gekoesterde wens van prinses Maxima om het plan uitgewerkt te krijgen. De prinses zei getroffen te zijn door het plezier dat kinderen aan muziek beleven. Muziek maken draagt volgens de prinses bij aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. ''Het stimuleert verbeeldingskracht, het leert kinderen te denken in symbolen, goed te luisteren en rekening te houden met anderen.''1


Alle project managers van 'Kinderen Maken Muziek', met Maxima ©jeannetteschols

Muziek Maak Je Samen
Met de cursus Muziek Maak Je Samen (MMJS) werkt muziekvereniging Eendracht uit Eerbeek al jarenlang aan de verwezenlijking van het doel van de kroonprinses. Om hier nog meer gewicht aan te geven heeft Eendracht besloten mee te doen met het programma 'Kinderen maken Muziek'. De vice-voorzitter van Eendracht, Liane van der Veen, neemt de verantwoordelijkheid voor dit project op zich. Dit doet zij samen met Suzan Lutke, dirigent van het Leerlingenorkest van Eendracht en tevens hoofdvakdocent Opleiding Docent Muziek (ODM) aan het Utrechts Conservatorium.

Blazersklassen
Muziekonderwijs dreigt volledig te verdwijnen op basisscholen. Sinds enkele jaren wordt er geen professionele muziekles meer gegeven in de groepen 6 t/m 8. KIEMM en de basisscholen in Eerbeek willen dit gat vullen door de opzet van blazersklassen in groep 6. Ieder kind krijgt een muziekinstrument en leert een jaar lang in orkestvorm samen muziek maken.

Basisscholen
De basisscholen in Eerbeek vinden het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met muziek. Naast het feit dat muziekonderwijs bijdraagt aan de individuele muzikale ontwikkeling, heeft het ook een positief effect op de band van de kinderen onderling. Door samen muziek te maken gaan leerlingen beter naar elkaar luisteren, zijn ze beter geconcentreerd, wordt er minder gepest en gaat het gevoel van eigenwaarde omhoog. Alle basisscholen in Eerbeek hebben daarom besloten dat de blazersklassen een vast onderdeel gaan vormen van het onderwijsprogramma.

Start muziekonderwijs
Vanaf januari 2012 start KIEMM met muzieklessen in de groepen 6 van de basisscholen in Eerbeek. Het is de bedoeling om dit project ook na 2012 voort te zetten en dat muziekonderwijs een permanent onderdeel gaat vormen van het onderwijsprogramma. Om dat te bereiken zijn we blijvend op zoek naar donateurs. Wilt u KIEMM steunen en daarmee bijdragen aan muziekonderwijs voor alle kinderen in Eerbeek? Neem dan contact met ons op via info@kiemm-eerbeek.nl.


1http://www.nu.nl/achterklap/2517160/maxima-lanceert-kinder-muziekfonds.html, geraadpleegd 13 november 2011.
KIEMMEerbeek

      Join the conversation